Młodzież ZSUiS na Akademickich Dniach Nauki w PWSZ w Krośnie
Dodane przez admin dnia 14. marca 2016 22:31:42

     W dniu 10 marca 2016 r. w ramach Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie udział wzięła młodzież szkół ponadgimnazjalnych, wśród nich byli również uczniowie z technikum technologii żywności w ZSUiS.

     Uczestnicy tego spotkania mieli okazję wysłuchać wykładów nt. „Produkty owsiane dla zdrowia i urody” oraz „Od kakaowca do czekolady”. Produkty owsiane, ze względu na unikalne właściwości , powinny być podstawowymi składnikami codziennej diety człowieka. Należy wzbogacać ją o płatki owsiane, otręby, czy nowe rodzaje pieczywa z dodatkiem owsa. Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka zaprezentowała wykład, w którym przypomniała historię uprawy kakaowca, tradycję picia i jedzenia czekolady. Uczestnicy wzięli również udział w warsztatach praktycznych ,,Odkryj tajemnice ziarna’’, w trakcie których dowiedzieli się o nieocenionych właściwościach odżywczych i zdrowotnych ziaren. Zaprezentowano im ziarna różnych gatunków zbóż oraz omówiono produkty, które można z nich uzyskać.


Treść rozszerzona

     W dniu 10 marca 2016 r. w ramach Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie udział wzięła młodzież szkół ponadgimnazjalnych, wśród nich byli również uczniowie z technikum technologii żywności w ZSUiS.

     Uczestnicy tego spotkania mieli okazję wysłuchać wykładów nt. „Produkty owsiane dla zdrowia i urody” oraz „Od kakaowca do czekolady”. Produkty owsiane, ze względu na unikalne właściwości , powinny być podstawowymi składnikami codziennej diety człowieka. Należy wzbogacać ją o płatki owsiane, otręby, czy nowe rodzaje pieczywa z dodatkiem owsa. Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka zaprezentowała wykład, w którym przypomniała historię uprawy kakaowca, tradycję picia i jedzenia czekolady. Uczestnicy wzięli również udział w warsztatach praktycznych ,,Odkryj tajemnice ziarna’’, w trakcie których dowiedzieli się o nieocenionych właściwościach odżywczych i zdrowotnych ziaren. Zaprezentowano im ziarna różnych gatunków zbóż oraz omówiono produkty, które można z nich uzyskać.  

     Ciekawym punktem programu Akademickich Dni Nauki, był konkurs kulinarny „Studencka bomba witaminowa”. Wzięło w nim udział osiem trzyosobowych zespołów z różnych szkół województwa podkarpackiego, a wśród nich byli także uczniowie z klasy I i III technikum technologii żywności w ZSUiS.

Każdy zespół miał przygotować sałatkę owocowo-warzywną z produktów bazowych, podstawowych i dodatkowych. Potrawy oceniło jury  konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki.

     Przy ocenie potrawy brano pod uwagę wrażenia ogólne, estetykę, łatwość przyrządzenia oraz smak. Reprezentacja  z naszej szkoły w składzie:  Ewelina Mokrzycka, Monika Czekaj, Paulina Baran wywalczyła II miejsce za wykonanie sałatki „Witaminowy raj”.     

Udział w Akademickich Dniach Nauki – wykładach, warsztatach praktycznych oraz konkursie pozwolił naszym uczniom poszerzyć swoją wiedzę z zakresu codziennej diety, a także zapoznać się z tematyką dotyczącą bezpieczeństwa żywności.Taka forma przekazu może być ciekawą i uzupełniającą metodą pozwalającą uatrakcyjnić kształcenie młodzieży  na prowadzonym przez ZSUiS kierunku – technik technologii żywności.

Gratulacje dla reprezentacji szkoły za zdobycie wysokiego miejsca w konkursie kulinarnym.

                                                                                                                      ZSUiS

<<FOTOGALERIA>>