27 Kwietnia 2025
Nasze kierunki w roku szkolnym 2021/22

Powiększ zdjęcie


Nawigacja
Strona główna

O zespole szkół

Patron szkoły
Deklaracja dostępności

ZSUiS - opisy zawodów

REKRUTACJA

Programy szkolne

Szkolne informacje

KURSY CKZ

Plan rozwoju ZSUiS

Z życia szkoły

OFERTA PRAKTYK

Informacje dla rodziców

PLAN LEKCJI

Wykaz podręczników na rok szkolny 2021/2022

Egzamin maturalny i zawodowy 2021

ZDALNE NAUCZANIE

Sukcesy uczniów

Zastępstwa

RODO


Do pobrania

Biblioteka

Pedagog

Kontakt

Galeria zdjęć

Szukaj

Inne strony

Wiadomości archiwalne

Dla nauczycieli

Informacje dla absolwentów
Pogoda
Młodzież ZSUiS na Akademickich Dniach Nauki w PWSZ w Krośnie
Młodzież ZSUiS na Akademickich Dniach Nauki w PWSZ w Krośnie

     W dniu 10 marca 2016 r. w ramach Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie udział wzięła młodzież szkół ponadgimnazjalnych, wśród nich byli również uczniowie z technikum technologii żywności w ZSUiS.

     Uczestnicy tego spotkania mieli okazję wysłuchać wykładów nt. „Produkty owsiane dla zdrowia i urody” oraz „Od kakaowca do czekolady”. Produkty owsiane, ze względu na unikalne właściwości , powinny być podstawowymi składnikami codziennej diety człowieka. Należy wzbogacać ją o płatki owsiane, otręby, czy nowe rodzaje pieczywa z dodatkiem owsa. Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka zaprezentowała wykład, w którym przypomniała historię uprawy kakaowca, tradycję picia i jedzenia czekolady. Uczestnicy wzięli również udział w warsztatach praktycznych ,,Odkryj tajemnice ziarna’’, w trakcie których dowiedzieli się o nieocenionych właściwościach odżywczych i zdrowotnych ziaren. Zaprezentowano im ziarna różnych gatunków zbóż oraz omówiono produkty, które można z nich uzyskać.  

     Ciekawym punktem programu Akademickich Dni Nauki, był konkurs kulinarny „Studencka bomba witaminowa”. Wzięło w nim udział osiem trzyosobowych zespołów z różnych szkół województwa podkarpackiego, a wśród nich byli także uczniowie z klasy I i III technikum technologii żywności w ZSUiS.

Każdy zespół miał przygotować sałatkę owocowo-warzywną z produktów bazowych, podstawowych i dodatkowych. Potrawy oceniło jury  konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele nauki i praktyki.

     Przy ocenie potrawy brano pod uwagę wrażenia ogólne, estetykę, łatwość przyrządzenia oraz smak. Reprezentacja  z naszej szkoły w składzie:  Ewelina Mokrzycka, Monika Czekaj, Paulina Baran wywalczyła II miejsce za wykonanie sałatki „Witaminowy raj”.     

Udział w Akademickich Dniach Nauki – wykładach, warsztatach praktycznych oraz konkursie pozwolił naszym uczniom poszerzyć swoją wiedzę z zakresu codziennej diety, a także zapoznać się z tematyką dotyczącą bezpieczeństwa żywności.Taka forma przekazu może być ciekawą i uzupełniającą metodą pozwalającą uatrakcyjnić kształcenie młodzieży  na prowadzonym przez ZSUiS kierunku – technik technologii żywności.

Gratulacje dla reprezentacji szkoły za zdobycie wysokiego miejsca w konkursie kulinarnym.

                                                                                                                      ZSUiS

<<FOTOGALERIA>>

e-dziennik UONET+
BIP i ePUAP
progeCAD
progeCAD.pl banner
Losowa fotografia