Już trzeci raz uczennice z klas fryzjerskich włączyły się w obchody Międzynarodowego Dnia Dziecka organizowanego przez Młodzieżowy Dom Kultury w Jaśle.
W godzinach popołudniowych 1 czerwca na terenie MDK przyszli fryzjerzy z klas: 3 B, 3 TFo i 1 Tfm, obsługiwali stanowisko wizażu i stylizacji fryzur, gdzie zajmowali się upiększaniem maluchów z okazji ich święta.
admin dnia 07 czerwca 2016 10:07:26 ·
Czytaj więcej · 479 czytań
·
FINAŁ KONKURSU "WSZYSTKO DLA KOBIET"
W ostatnią środę, 27.04.2016. w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle odbyło się rozdanie nagród uczestnikom międzyszkolnego konkursu „Wszystko dla kobiet”. Uroczystość została zorganizowana w czasie trwania IX Jasielskiego Pikniku Zawodowego.
Konkurs był adresowany do gimnazjalistów oraz uczniów ZSUiS, a rozegrany został w trzech kategoriach, nawiązujących do głównych profili kształcenia prowadzonych przez szkołę, tj. „Stylizacja fryzjerska”, „Stylizacja i kreowanie wizerunku” oraz „Kreator dobrego smaku”.
admin dnia 08 maja 2016 14:09:34 ·
Czytaj więcej · 1100 czytań
·
IX JASIELSKI PIKNIK ZAWODOWY
27 kwietnia odbył się tegoroczny, dziewiąty już, Jasielski Piknik Zawodowy zorganizowany wspólnie przez ZST, ZSUiS i CKP. Patronat nad imprezą objęło Starostwo Powiatowe w Jaśle, reprezentowane przez starostę pana Mariusza Sepioła.
Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych im. Gen. Józefa Hallera w Jaśle to placówka, która od dziesięcioleci kształci młodzież w zawodach spożywczych, usługowych i w innych różnorodnych profesjach unikatowych. W związku z tym, zamysłem organizatorów imprezy na terenie ZSUiS, było nie tylko zapoznanie młodych ludzi z ofertą edukacyjną i pracowniami szkolnymi, ale również ukazanie specyfiki prowadzonych w szkole kierunków kształcenia oraz możliwości związanych z wykonywaniem poszczególnych zawodów.
admin dnia 08 maja 2016 13:31:40 ·
Czytaj więcej · 818 czytań
·
Wycieczka klasowa do Krynicy-Zdroju
W połowie kwietnia klasa 4 Ts ,z nadzieją na dobrą zabawę, wyruszyła na wycieczkę klasową do Krynicy-Zdroju. Porywisty wiatr szybko zamienił piękne słońce w deszcz, a nawet grad. Taka pogoda przywitała nas u bram zamku „Stara Baśń” w Grybowie, będącego rekonstrukcją średniowiecznego grodu warownego. Wtapiając się w mroki historii poczuliśmy atmosferę tamtych lat. Zwiedziliśmy gród, podziwiając kilkunastometrową replikę muru obronnego z mostem zwodzonym, pełnowymiarowe wieże strażnicze, dziedziniec rycerski „Starą Kuźnię”. W Każdym z obiektów mogliśmy obejrzeć liczne eksponaty związane ze średniowieczem. Strzelanie z łuku było dodatkową atrakcją.
admin dnia 06 maja 2016 00:00:00 ·
Czytaj więcej · 655 czytań
·
Sukienka naszej uczennicy wyróżniona podczas III Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Szyciu
W dniu 11 marca 2016 roku w ramach Crakow Fashion Week 2016 odbyły się III Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Szyciu, zorganizowane przez Szkołę Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie.
Każdy uczestnik miał za zadanie w ciągu pięciu godzin wykroić i uszyć sukienkę, która zgodnie z regulaminem miała zawierać ...
admin dnia 17 kwietnia 2016 21:06:01 ·
Czytaj więcej · 693 czytań
·
I miejsce dla Natalii Czekańskiej z ZSUiS w Wojewódzkim Konkursie Fryzjerskim
W środę 16 marca w Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbył się Wojewódzki Konkurs Fryzjerski, którego temat brzmiał „Fryzura inspirowana polskim folklorem”. W konkursowych zmaganiach wzięło udział dziesięć uczennic ze szkół województwa podkarpackiego. ZSUiS w Jaśle reprezentowały uczennice III klasy technikum usług fryzjerskich – Czekańska Natalia i Sabat Danuta, oraz ich modelki Jurkowska Sabina i Pałys Magdalena.
admin dnia 03 kwietnia 2016 11:23:34 ·
Czytaj więcej · 640 czytań
·
Uczennice ZSUiS w Jaśle finalistkami XVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
W połowie marca 2016 roku odbyła się XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, której organizatorem był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz Wydział Nauk o Żywieniu i Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ogółem w olimpijskich zmaganiach wzięło udział ponad 1000 uczniów szkół średnich z całej Polski. Do poznańskiego finału zakwalifikowało się 55 reprezentantów z 25 szkół.
admin dnia 17 marca 2016 09:37:38 ·
Czytaj więcej · 688 czytań
·
Młodzież ZSUiS na Akademickich Dniach Nauki w PWSZ w Krośnie
W dniu 10 marca 2016 r. w ramach Akademickich Dni Nauki w PWSZ w Krośnie udział wzięła młodzież szkół ponadgimnazjalnych, wśród nich byli również uczniowie z technikum technologii żywności w ZSUiS.
Uczestnicy tego spotkania mieli okazję wysłuchać wykładów nt. „Produkty owsiane dla zdrowia i urody” oraz „Od kakaowca do czekolady”. Produkty owsiane, ze względu na unikalne właściwości , powinny być podstawowymi składnikami codziennej diety człowieka. Należy wzbogacać ją o płatki owsiane, otręby, czy nowe rodzaje pieczywa z dodatkiem owsa. Pani prof. nadzw. dr hab. inż. Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka zaprezentowała wykład, w którym przypomniała historię uprawy kakaowca, tradycję picia i jedzenia czekolady. Uczestnicy wzięli również udział w warsztatach praktycznych ,,Odkryj tajemnice ziarna’’, w trakcie których dowiedzieli się o nieocenionych właściwościach odżywczych i zdrowotnych ziaren. Zaprezentowano im ziarna różnych gatunków zbóż oraz omówiono produkty, które można z nich uzyskać.
admin dnia 14 marca 2016 22:31:42 ·
Czytaj więcej · 528 czytań
·
WYNIKI IV MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU "WSZYSTKO DLA KOBIET"
IV międzyszkolny Konkurs „Wszystko dla Kobiet” został rozstrzygnięty. Był on skierowany do uczniów gimnazjów oraz ZSUiS, a jego głównym celem było promowanie w naszym środowisku szkolnictwa zawodowego branży usługowej i spożywczej poprzez inspirowanie młodzieży do aktywnego, twórczego działania i realizowania własnych projektów.
Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 32 prace konkursowe. Wszystkie prace, jak podkreślają członkowie Komisji konkursowej, były ciekawe i różnorodne, a ich przygotowanie niejednokrotnie wymagało od autorów sporego zaangażowania i kreatywności. Duże znaczenie dla oceniających miała pomysłowość i samodzielność wykonania pracy a także estetyka jej zaprezentowania.
admin dnia 09 marca 2016 18:50:58 ·
Czytaj więcej · 775 czytań
·